Jaarstukken 2018

Economische Ontwikkeling

Speerpunten

Wat hebben we bereikt?

Speerpunt

Toelichting

01 - Werklocaties klaarmaken voor de toekomst

In Noordoostpolder komt een aantal oudere bedrijventerreinen in aanmerking voor verbetering, zowel in de dorpen als in Emmeloord.
Hierbij gaan we uit van de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemers en waar nodig en mogelijk ondersteunen we vanuit de gemeente. Daarbij koppelen we beoogde investeringen voor groot onderhoud en rioleringswerkzaamheden aan beschikbare Provinciaal Herstructurerings Programmasubsidies.

02 - Naar een inclusieve arbeidsmarkt

Op de inclusieve arbeidsmarkt kan iedereen meedoen. Werkgevers bieden ook werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De vraag van de werkgever is leidend. De betrokken partijen zorgen dat de kennis en kunde van de werkzoekende aansluit bij deze vraag. Ieder vanuit een eigen verantwoordelijkheid. Zo faciliteren onderwijs en overheid de werkgevers.

03 - Stimuleren van innovaties in onze sterke sectoren

Onze ondernemers en (zorg)instellingen staan niet stil. Zij benutten de mogelijkheden van de gedigitaliseerde samenleving en de smart industries. Wij zien sterke veranderingen in de sectoren agro, machinebouw, toerisme en zorg. Waar nodig ondersteunen en faciliteren wij onze ondernemers.

04 - Promoten van - en recreëren in de Noordoostpolder

Bezoekers willen in korte tijd zoveel mogelijk unieke momenten beleven. Kwaliteit is daarbij een belangrijk aspect. We zetten in op het beter beleefbaar maken van het unieke en onderscheidende aanbod van Noordoostpolder. We hebben de ondernemers en andere stakeholders hard nodig voor het realiseren van deze productontwikkeling.

05 - Kansen op het gebied van regionalisering benutten

Economische ontwikkeling houdt zich niet aan provinciegrenzen. Noordoostpolder ligt gunstig tussen twee interessante economische regio’s: Regio Zwolle en de Metropool Regio Amsterdam (MRA) met onder andere Lelystad en Almere. De snelweg A6 en de N50 zijn belangrijke verbindingswegen, naar beide regio’s. Ook op het terrein van arbeidsmarkt, scholing en cultuur liggen er duidelijk linken naar beide regio’s. Uit onderzoek blijkt dat de groei van de economie in Noordoostpolder vooral ontstaat door de groei van het eigen bedrijfsleven. Toch biedt samenwerking in de regio volop kansen en mogelijkheden waarvan wij kunnen profiteren.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

01 - Werklocaties klaarmaken voor de toekomst

01 - Bedrijfslocaties passend bij het gebruik

Bedrijfslocaties veranderen van karakter. We gaan een proces inrichten met ondernemers om de kwaliteit van de terreinen te waarborgen. Dit doen we, bijvoorbeeld door schouw van het eigen bedrijventerrein. Waar nodig richten we de openbare ruimte opnieuw in. Ook het centrum van Emmeloord krijgt een nieuwe impuls.

Toelichting status activiteit

Op 1 januari is de Stichting Centrum Management Emmeloord van start gegaan. In het centrum zijn diverse evenementen georganiseerd op een nieuwe manier.
Provincie Flevoland heeft in september een subsidie toegekend van € 474.323 voor revitalisatie van de Constructieweg en omgeving. De cofinancieringsmiddelen zijn in de begroting geraamd. Er zijn gesprekken gevoerd met de gevestigde ondernemers en vastgoedeigenaren over verbeteringen aan de panden en buitenterreinen, zodat door samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven het hele gebied opgewaardeerd wordt.
Met dorpsbelang Kraggenburg en de ondernemersvereniging Kraggenburg zijn afspraken gemaakt om in 2019 een kwaliteitsslag te maken op het oudste bedrijventerrein in het dorp.
Ondernemers met bouw- en ontwikkelingplannen zijn gewezen op leegstaande bedrijfspanden en inbreidingslocaties op de bestaande bedrijventerreinen. Als een nieuw bedrijf zich in een leegstaand pand of op een braakliggende kavel vestigt levert dat een kwaliteitsslag op voor het bedrijventerrein. Op de Industrieweg zijn inmiddels diverse kavels verkocht ten behoeve van nieuwbouw.

02 - Uitbreiden van de bedrijfslocaties

Ruimte creëren voor de vestiging van nieuwe bedrijven of uitbreiding van bedrijven, Dit willen we bijvoorbeeld op de Munt B. Ook kijken we met Urk op basis van de visie op werklocaties Noordelijk Flevoland naar de ontwikkeling van een binnendijks bedrijventerrein.

Toelichting status activiteit

De ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen bij Emmeloord en Marknesse is in voorbereiding. De bestemmingsplanprocedures zijn opgestart. Er heeft afstemming plaatsgevonden met omwonenden, provincie Flevoland en waterschap Zuiderzeeland. De nieuwe kavels op de uitbreiding van bedrijventerrein Marknesse en bedrijventerrein De Munt in Emmeloord zijn naar verwachting respectievelijk in het derde kwartaal van 2019 en het tweede kwartaal van 2020 uitgeefbaar. Voor beide terreinen zijn opties vastgelegd door bedrijven uit Noordoostpolder en daarbuiten.

02 - Naar een inclusieve arbeidsmarkt

01 - Ontmoetingen en gesprekken tussen ondernemers en onderwijs organiseren

De samenleving verandert steeds sneller en de vraag van ondernemers naar goed geschoold personeel neemt toe. Scholingsvragen van ondernemers sluiten niet altijd aan bij het reguliere aanbod van het onderwijs in Noordoostpolder. In samenwerking met het voortgezet onderwijs, MBO en ondernemers komen er arrangementen om werkzoekenden (met een grote afstand) beter toe te rusten voor de vraag van de werkgever. In het schooljaar 2018-2019 zijn de eerste arrangementen beschikbaar.

Toelichting status activiteit

Een groep van 9 kandidaten heeft een functiegerichte opleiding gevolgd in de maakindustrie. In dit traject werkten bedrijven in de maakindustrie, WerkCorporatie, UWV, ROC, opleidingsfondsen gelieerd aan metaal en techniek en gemeente samen. De kandidaten hebben per 1 januari 2019 een arbeidsovereenkomst en starten met een BBL-traject (Beroeps Begeleidende Leerweg).  

In het najaar heeft een eerste verkenning plaatsgevonden om ook een functiegerichte opleiding voor de zorgsector in Noordoostpolder en Urk te ontwikkelen.

02 - Verbeteren van de verbinding tussen de betrokken spelers bij de arbeidsmarkt

Er zijn heel veel spelers betrokken bij een goed werkende arbeidsmarkt, waaronder onze (buitengewoon) werkgevers, ondernemersorganisaties, onderwijsinstellingen, de werkcorporatie, Concern voor Werk, reïntegratiebedrijven, het Regionaal Werkbedrijf Flevoland en wij als gemeente. Het is belangrijk dat deze spelers elkaar kunnen vinden. In 2018 zetten we in op verbinding tussen de partijen. Dit doen we onder andere door het organiseren van slimmere en toekomstbestendige concepten. Een voorbeeld is flexibele(re) huisvesting van scholen en instellingen. Deze kunnen door zowel werkenden als niet-werkenden gebruikt worden om de aansluiting op de arbeidsmarkt te behouden of te krijgen.

Toelichting status activiteit

In 2018 zijn diverse activiteiten ontplooid op dit terrein:
a. Het project in de maakindustrie.
b. De kerngroep  inclusieve arbeidsmarkt is gestart. Vertegenwoordigers van onderwijs, ondernemers en     gemeente hebben het onderwerp verkend voor Noordoostpolder, focus gekozen en een plan gemaakt dat in 2019  uitgevoerd gaat worden. De inzet is vooral gericht op werkenden en werkzoekenden van 45 jaar en ouder in de sectoren techniek, agrarisch en zorg.
c. ROC Friese Poort biedt in samenwerking met  de WerkCorporatie en de gemeente mogelijkheden aan vergunninghouders om inburgering te combineren met een MBO-1 opleiding.
d. Het college heeft een steunverklaring afgegeven richting Regio Zwolle – onder voorbehoud van instemming door de raad – ten behoeve van samenwerking op het gebied van Human Capital. De Regio Zwolle werkt aan een plan om de Human Capital Agenda alsnog vorm te geven, ook nu in de eerste tranche van de Regiodeals de aanvraag niet gehonoreerd is.  
e. Ondernemers, onderwijs en de gemeente hebben gezamenlijk subsidie aangevraagd voor het landelijke project: ‘Op weg naar een sterk, dekkend en vernieuwend technisch onderwijs’. Het Vakcollege Noordoostpolder heeft de rol van penvoerder. Doel van de aanvraag om het technisch onderwijs vanaf het VMBO een impuls te geven.
F. Het onderwijs is aangehaakt in het Regionaal Werkbedrijf Flevoland. Tevens is er een  business case uitgewerkt om het leerwerkloket op te zetten binnen de arbeidsmarktregio

Deze activiteit hangt samen met programma 6, Krachtig Noordoostpolder.

03 - Vergroten van de kennis van 21e eeuwse vaardigheden

Om goed te kunnen functioneren in beroep en maatschappij hebben werknemers en werkgevers in de 21e eeuw andere vaardigheden nodig. Naast ICT-vaardigheden zijn er nog een hele reeks andere ‘21e eeuwse vaardigheden’, zoals samenwerken met mensen van uiteenlopende achtergronden, een eigen mening kunnen vormen en verwoorden en informatiebronnen op waarde weten te schatten. Door contact met werkgevers en onderwijs stimuleren wij het vergroten van de kennis van 21e eeuwse vaardigheden.

Toelichting status activiteit

'21 eeuwse vaardigheden’ is een aanbod van het ROC. Dit wordt door gemeente en WerkCorporatie onder de aandacht gebracht bij ondernemers. Medewerkers van de WerkCorporatie hebben zelf ook de training gevolgd.

03 - Stimuleren van innovaties in onze sterke sectoren

01 - Onze ondernemers met elkaar verbinden

Samen staan we sterker en weten we meer. Daarom investeren we in verbinding tussen de ondernemers.

Toelichting status activiteit

a. Er is een start gemaakt met het opstellen van de nieuwe Sociaal Economische Agenda in nauwe samenwerking met ondernemers en stakeholders. In november en december zijn hiervoor 7 sectorbijeenkomsten gehouden in de vorm van zogenaamde Expertarena’s.
b. In het voorjaar organiseerde de gemeente de Week van de Ondernemer en in september het inmiddels traditionele ondernemersontbijt, waarbij ontmoeting en verbinden centraal staat.
c. Het digitaal ondernemersplatform NOPLINC is in 2018 operationeel geworden. Met het stichtingsbestuur wordt gesproken over verbetering van het platform.

02 - Stimuleren van vestigen nieuwkomers met een toegevoegde waarde in onze sterke sectoren

Onze sterke sectoren willen we verder versterken. Naast accountmanagement en acquisitie door de eigen medewerkers, investeren we daarom in acquisitie door clusterorganisaties als CompoWorld, het Agrofoodcluster en Stichting Nieuwland. Zij hebben de contacten in binnen- en buitenland en komen eerder in gesprek met bedrijven die interesse hebben in verplaatsing of nevenvestiging.
Als gemeente spannen we ons extra in om verwerkende industrie in de agrosector te faciliteren, en bedrijven op het gebied van composiet en/of machinery. Ook investeren we met de clusterorganisaties in studentendagen en verkennen we de mogelijkheden voor studentenhuisvesting in Noordoostpolder.

Toelichting status activiteit

a. Als gemeente investeren we in sterke clusters. Goed voorbeeld is het Agrofoodcluster, dat in 2018 versterkt is met een innovatiepoot en een programma voor traineeships. Voor de innovatiepoot (Future Food Production) heeft de provincie POP-3 subsidie toegekend.
b. Stichting Compoworld heeft een nieuwe koers ingezet. Waar de afgelopen jaren vooral aandacht is geschonken aan de opstartfase en acquisitie, wordt nu de nadruk gelegd op doorontwikkeling en groei. Een interessante ontwikkeling is het gebruik van composiet om brugdekken te versterken. De levensduur van oudere bruggen kan hiermee aanzienlijk verlengd worden.
c. Samen met bedrijven in de maaksector is een verkenning gestart of een vorm van collectiviteit of clustervorming toegevoegde waarde heeft voor de sector.

04 - Promoten van - en recreëren in de Noordoostpolder

01 - Nog beter beleefbaar maken van het unieke en onderscheidende aanbod van Noordoostpolder

Een betere beleving vergroot de aantrekkelijkheid van Noordoostpolder voor toeristen en recreanten. We willen bezoekers stimuleren om langer in ons gebied te blijven, Dit doen we samen met onze partners. Bijvoorbeeld door het ondersteunen van de uitvoering van de agenda Waardevol Waterloopbos. De informatievoorziening en wandelroute op Schokland wordt verbeterd. Daarnaast werken we samen met de provincie en andere Flevolandse gemeenten aan een provinciebrede stimuleringsregeling voor (innovatieve) productontwikkeling. Ook verkennen we de mogelijkheden om representatieve onderzoeksgegevens over vakantie- en vrijetijdsgedrag op gemeenteniveau te krijgen.

Toelichting status activiteit

Het Waterloopbos kreeg ZZL-subsidie waarmee de ontwikkelagenda uitgevoerd wordt. Een zichtbaar resultaat is de opening van het Deltawerk//. Door een aantal betrokken partijen op Schokland is gewerkt aan een plan voor een betere beleving en informatievoorziening van de routes op en de routing naar het werelderfgoed. De stimuleringsregeling is gereed o.a. een aanvraag voor productontwikkeling en promotie van NL Waterland is gehonoreerd. Het leefstijlenonderzoek is uitgevoerd en gepresenteerd tijdens het toeristisch platform.

02 - Promoten van Noordoostpolder gericht op de bezoeker

Er ligt een kans voor Noordoostpolder in het aantal Nederlanders dat Flevoland nog niet “kent”, het groeiend aandeel inkomend toerisme in Nederland en het feit dat Amsterdam “overloopt”. In 2018 is het 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet is aangenomen. Dit biedt kansen en aanknopingspunten om het bijzondere verhaal van Noordoostpolder onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Ook is 2018 het jaar dat Nederland Waterland via verschillende promotieacties onder de aandacht gebracht wordt van de (internationale) toerist en recreant.

Voor een betere en gerichte promotie willen we imago en identiteitsonderzoek doen. We verkennen met de provincie en Flevolandse gemeenten op welke wijze en in welke frequentie dit onderzoek het beste kan worden uitgevoerd om een representatief beeld te krijgen en veranderingen te signaleren.   

Toelichting status activiteit

Het jaarprogramma voor 100 jaar Zuiderzeewet was opgebouwd rondom vier hoogtepunten die als anker fungeerden. Eén van die vier hoogtepunten was de opening van het Deltawerk in het Waterloopbos op 27 september. Naast het hoofdprogramma vonden er in alle streken van het Zuiderzeegebied activiteiten en evenementen plaats die te vinden waren op de daarvoor speciaal ontwikkelde website. Nederland Waterland is gepromoot onder de (internationale) toerist. Samen met andere Flevolandse stakeholders in Nederland Waterland is een projectplan geschreven voor verdere productontwikkeling en ingediend voor de stimuleringsregeling van de provincie. Op deze subsidieaanvraag is positief besloten.

03 - Behouden en ontwikkelen van recreatieve routes

Voor bezoekers is het prettig als er goed recreatief routenetwerk ligt. Daarom gaan wij in 2018 Toeristische OverstapPunten (TOP's) realiseren en infrastructurele knelpunten voor recreatie in beeld brengen. Ook kijken we naar mogelijkheden voor extra pleisterplaatsen en rustpunten. Daarnaast kijken we samen met de provincie hoe de vindbaarheid van attracties beter kan. We brengen en houden voor recreanten en toeristen routes op kwalitatief goed niveau.

Toelichting status activiteit

De subsidieaanvraag voor de cofinanciering van de TOP's is gehonoreerd door de Provincie. De locaties zijn bepaald, de zuilen in productie genomen en het plan voor de marketing en promotie opgesteld. In afstemming met de andere Flevolandse gemeenten en vanwege het seizoen is besloten de TOP's niet meer in 2018 te realiseren, maar in het voorjaar 2019 te openen. In november is een workshop fietsen georganiseerd voor ondernemers en toeristische organisaties met als doel onderzoeken hoe beleving en rustpunten toegevoegd kunnen worden aan routes. Voor vindbaarheid van de attracties is het bewegwijzeringsbeleid van de provincie aangepast.

05 - Kansen op het gebied van regionalisering benutten

01 - Informeren van ondernemers over de kansen en mogelijkheden

Zowel de (bestuurlijke) samenwerking in Regio Zwolle als het economisch programma van Provincie Flevoland biedt onze ondernemers kansen tot extra ondersteuning en financiering. Als gemeente willen we ondernemers op een goede manier de weg daarin wijzen. Daarnaast informeren we hen over ontwikkelingen, zoals Lelystad Airport, door het houden van NOP-Talks, het organiseren van (thema)bijeenkomsten en excursies.

Toelichting status activiteit

Ondernemers worden actief gewezen op mogelijkheden voor ondersteuning en interessante financieringsregelingen. In de Week van de Ondernemer en in de nieuwsbrief Ondernemer Centraal is aandacht geschonken aan regionale ontwikkelingen, zoals Lelystad Airport en nieuwe Proof of Concept Fonds. Diverse ondernemers hebben in 2018 gebruik gemaakt van individuele of collectieve ondersteuning vanuit Kennispoort Regio Zwolle of de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland.

02 - Intensiveren van de samenwerking met interessante economische regio's

Regionale samenwerking biedt kansen die voor een individuele gemeente moeilijk te realiseren zijn. Denk aan: lobby rond bereikbaarheid en veiligheid, deelname aan werkbezoeken aan het Europees Parlement en samenwerken op het gebied van hoogwaardig openbaar vervoer. We doen mee aan bestuurlijke overleggen en aan projecten die kansen bieden. Door die samenwerking krijgen onze ondernemers kansen, die anders buiten beeld blijven.

Toelichting status activiteit

In de Regio Zwolle wordt gewerkt aan een gezamenlijke Human Capital agenda, inclusief een regionaal Fonds. Als gemeente zien we kansen voor Noordoostpolder. De gezamenlijke agenda is als Regiodeal ingediend. Helaas is de aanvraag niet gehonoreerd in de 1e tranche. De regio Zwolle werkt nu aan een plan om de Human Capital Agenda zonder rijksbijdrage verder vorm te geven.
Ook op het gebied van de Omgevingswet leren we in de regio van elkaar. In september zijn er vier bijeenkomsten van de Regio Zwolle geweest om bestuurders te informeren over onder andere de Nieuwe Agenda. De Nieuwe Agenda formuleert ambitie en brengt focus op vijf terreinen: economie, menselijk kapitaal, leefomgeving, bereikbaarheid en energie. Per terrein worden concrete projecten uitgewerkt en kunnen partijen aanhaken.

Met Provincie Flevoland hebben we een tweede aanvraag ingediend voor een Regiodeal Noordelijk Flevoland, met daarin onder andere de ontwikkeling van een Mobiliteit- en Infrastructuur Test Centrum bij Marknesse. Deze aanvraag is deels gehonoreerd, in 2019 moet duidelijk zijn wat dit betekent voor onze plannen.