Jaarstukken 2018

Krachtig Noordoostpolder

Speerpunten

Wat hebben we bereikt?

Speerpunt

Toelichting

01 - Bestrijden van armoede

Signalen van armoede worden voortijdig opgepakt. Zo willen we zo veel mogelijk problemen voorkomen. Waar dit niet lukt bieden we ondersteuning om de problemen aan te pakken.

02 - Integreren van vergunninghouders / nieuwkomers

Ondersteuning bieden aan vergunninghouders/nieuwkomers die zich in Noordoostpolder vestigen. Het gaat ook om zaken als: toeleiding naar werk en vrijwilligers ondersteunen die zich hiervoor inzetten.

03 - Op de inclusieve arbeidsmarkt doet iedereen mee!

Een ‘inclusieve arbeidsmarkt’ is een arbeidsmarkt waarin iedereen kan meedoen. Ook mensen met een arbeidsbeperking. Zoals bijvoorbeeld leeftijd, gezinssamenstelling, onjuiste opleiding, mate van belastbaarheid, taalachterstand, armoede, schuldenproblematiek, enz. Op een inclusieve arbeidsmarkt bieden werkgevers ook werk aan iedereen die kan meedoen. Onderwijs en overheid faciliteren de ondernemers daarbij.

De gemeentelijke visie op de inclusieve arbeidsmarkt Noordoostpolder wordt in 2018 geconcretiseerd.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

01 - Bestrijden van armoede

01 - Uitvoeren van ontwikkelagenda armoede

Als gemeente ondersteunen wij inwoners die in armoede leven. Maar dit doen we niet alleen; in de samenleving zijn er veel organisaties, verenigingen en betrokken inwoners die zich inzetten voor deze inwoners. Vanuit de gedachte dat we samen meer kunnen bereiken dan ieder voor zich, hebben we in 2017 een ontwikkelagenda opgesteld. Dat deden wij samen met de betrokken organisaties, verenigingen en inwoners. En met de mensen die in armoede leven of hebben geleefd. In deze ontwikkelagenda staat wat we als Noordoostpolder willen doen om de armoede - en de gevolgen daarvan - terug te dringen.

Toelichting status activiteit

De werktafels hebben zich ontwikkeld tot een netwerk met nieuwe vormen van samenwerking. We hebben voorrang gegeven aan de uitwerking van die ideeën waar de behoefte het grootst was.
Voorkomen staat voorop.

02 - Integreren van vergunninghouders / nieuwkomers

01 - Uitvoeren inburgeringsprogramma vergunninghouders

Blijven is meedoen. Het is belangrijk dat vergunninghouders zo snel mogelijk meedoen. Dat is: zelfstandig, volwaardig en gezond aan het werk kunnen, naar school gaan of op een andere manier een bijdrage leveren aan de onze samenleving. Daarom hebben de betrokken maatschappelijke partners een werkagenda "integreren doen we samen” opgesteld om de integratie van nieuwkomers te bevorderen. Aan de werkagenda wordt uitvoering gegeven.

Toelichting status activiteit

Met alle betrokken partners die met vergunninghouders te maken krijgen, zijn verschillende bijeenkomsten geweest. Daarbij is overeenstemming bereikt over een sluitende aanpak vergunninghouders. Op deze aanpak zal Vluchtelingenwerk de regiefunctie krijgen en zullen zij zorg dragen voor een soepele uitvoerig ervan.

03 - Op de inclusieve arbeidsmarkt doet iedereen mee!

01 - Doorontwikkeling sociale werkvoorziening

De sociale Werkvoorziening (CVW) wil zich ontwikkelen naar een sociale onderneming. Dit proces gaat in 2018 verder. De sociale onderneming draagt bij aan het realiseren van een inclusieve arbeidsmarkt, zowel lokaal als regionaal.

Toelichting status activiteit

In 2018 is verder onderzoek gedaan naar de structuur en governance van een sociale onderneming. De oprichting is uitgesteld tot 1 januari 2020.

02 - Ontwikkelen arrangementen onderwijs/arbeidsmarkt

De samenleving verandert steeds sneller en de vraag van ondernemers naar goed geschoold personeel neemt toe. En die vraag sluit niet altijd aan bij het reguliere aanbod van het onderwijs. Daarom worden arrangementen ontwikkeld om werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt beter toe te rusten voor de vraag van de werkgever. Dat doen wij samen met het Voortgezet Onderwijs, het Middelbaar Beroeps Onderwijs en de ondernemers. In het schooljaar 2018-2019 zijn de eerste arrangementen beschikbaar.

Dit punt hangt samen met programma 3, Economische Ontwikkeling.

Toelichting status activiteit

De activiteiten liggen op koers. Voor de beschrijving verwijzen wij naar programma 3 de onderdelen Ontmoetingen en gesprekken tussen ondernemers en onderwijs organiseren en Verbeteren van de verbinding tussen de betrokken spelers bij de arbeidsmarkt.

03 - Uitvoeren banenafspraak

De weg van (speciaal onderwijs) naar regulier werk is vaak een lange weg waar veel partijen bij betrokken zijn. Van school via dagbesteding en werkervaring in een veilige omgeving, naar een functie bij een werkgever. Dit vraagt om een brede samenwerking. De realisatie van de banenafspraak* is een taak van het Regionaal Werkbedrijf Flevoland. In 2018 verbeteren wij de lokale samenwerking met onderwijs, ondernemers, zorgaanbieders en Werkcorporatie verder. Zo leveren wij een substantiële bijdrage aan de taakstelling van Flevoland in 2018.

Het uitvoeren van de banenafspraak hangt samen met programma 3, Economische Ontwikkeling.

* Kabinet en werkgevers hebben in het sociaal akkoord van 2013 afgesproken dat er extra banen komen voor mensen met een ziekte of handicap. Werkgevers moeten tot 2026 in totaal 100.000 banen realiseren voor mensen met een ziekte of handicap. De overheid doet dit voor 25.000 mensen met een ziekte of handicap. Dit heet de banenafspraak.

Toelichting status activiteit

De banenafspraak wordt uitgevoerd door de WerkCorporatie in samenwerking met UWV en RWF. Flevoland realiseert de regionale taakstelling. Veel werkgevers zijn bereid om mensen met een beperking aan te nemen. Als werkgever heeft de gemeente Noordoostpolder in 2018 aan 5 personen werk geboden in het kader van de banenafspraak.