Jaarstukken 2018

Fysieke Leefomgeving

Speerpunten

Wat hebben we bereikt?

Speerpunt

Toelichting

01 - Soepele implementatie van de omgevingswet in de politieke en ambtelijke organisatie

De omgevingswet vraagt een andere manier van werken: nog integraler, meer afwegingsruimte voor bestuur en flexibiliteit in de aanpak (maatwerk), versnellen en vergemakkelijken besluitvorming.

02 - Gemeente Noordoostpolder behoud een prettig woon-, werk en leefklimaat

Onze (nieuwe) inwoners moeten goed kunnen wonen in onze gemeente. De bevolking groeit gemiddeld 75 huishoudens per jaar (Woonvisie 2012). Voor deze natuurlijke groei willen we voldoende woningen beschikbaar hebben.

03 - Een aantrekkelijk centrum dat past bij de wensen van bewoners en ondernemers

Een aantrekkelijk centrum draagt bij aan de aantrekkelijkheid van Noordoostpolder als woon- en leef gemeente. Daarom hebben wij samen met inwoners, ondernemers, pand eigenaren, bewoners, instellingen en andere belangstellenden een plan voor het centrum van Emmeloord gemaakt.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

01 - Soepele implementatie van de omgevingswet in de politieke en ambtelijke organisatie

01 - Voorbereiden van de organisatie en medewerkers op de veranderopgave in het fysieke domein

Op basis van passend organiseren en de doelstellingen van de Omgevingswet onze ambtenaren voorbereiden op de cultuuromslag. De organisatie en medewerkers informeren over de consequenties van de wetswijziging.

Toelichting status activiteit

Door middel van pilots wordt de organisatie lerenderwijs meegenomen met de andere manier van werken. Integraler en met een grotere betrokkenheid van de samenleving. De pilots worden gemonitord met het doel iedere keer een stap verder te gaan in de geest van de wet, de leidende principes (zoals vastgesteld door de raad) en passend organiseren.

02 - Gemeente Noordoostpolder behoud een prettig woon-, werk en leefklimaat

01 - Stimuleren van initiatieven voor vrijkomende erven

Invulling geven aan vrijkomende erven vergroot de leefbaarheid van het landelijk gebied, We willen daarom erfeigenaren inspireren. Dit doen we door duidelijke informatie te geven over mogelijkheden.

Toelichting status activiteit

Het afgelopen jaar is de aanpak vrijkomende erven vastgesteld door het college. Erfeigenaren die plannen hebben om hun erf anders te gaan gebruiken, helpen wij graag. Dat doen wij al in een vroeg stadium bij mensen op het erf, door naar hun ideeën te luisteren, mee te denken en hen te informeren over mogelijkheden.

02 - Grondgebruikers ten zuidwesten van Emmeloord helpen bij overgaan tot een ander grondgebruik en/of bodembewerking

Ten zuidwesten van Emmeloord daalt de bodem. Hierdoor vernat dit gebied (de afstand tussen maaiveld en de grondwaterstand neemt af). Dit heeft tot gevolg dat de gronden al op korte termijn niet meer geschikt zijn voor hoogwaardige gewassen. Technische maatregelen zijn niet kosten effectief en leveren maar voor beperkte tijd verbetering. Daarom onderzoeken we samen met de provincie, het waterschap, Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en de betrokken agrariërs kansen voor een ander grondgebruik. Bijvoorbeeld door het verbouwen van andere gewassen. Ook kijken we of we gebruik kunnen maken van Europese en Rijkssubsidies om grondgebruikers te stimuleren van (innovatieve) alternatieven gebruik te maken.

Toelichting status activiteit

Het is een langlopend traject, waarin de provincie, Waterschap en gemeente de afgelopen jaren samen optrekken en het overleg aangaan met LTO, RVB en betrokken agrariërs. Onderzoeken en activiteiten lopen door middel van een drietal sporen:
1. Verbetering van het watersysteem.
2. Transitie naar een ander grondgebruik.  
3. Verkenning vernattingsproblemen.

De agrariërs in het bodemdalingsgebied zijn zich ervan bewust dat ander grondgebruik onafwendbaar is. De transitie blijft weliswaar primair een verantwoordelijkheid van de ondernemers, maar de gemeente kan daarbij aanhaken door eigen opgaven mee te koppelen in het bodemdalingsgebied.

03 - Uitvoeren van project Nagele

Met het uitvoeringslab Nagele geven we samen met partners Nagele een impuls. In 2018 willen we starten met de herontwikkeling van de locatie Noorderwinkels. Ook werken we samen met een ontwikkelaar aan de herontwikkeling van locatie Schokkererf.

Toelichting status activiteit

De prijsvraag voor de ontwikkeling Noorderwinkels is gegund en het bestemmingsplan en ontwikkeling Schokkererf is in procedure.

03 - Een aantrekkelijk centrum dat past bij de wensen van bewoners en ondernemers

01 - Samenwerken aan een betere beleving, betere identiteit en aantrekkingskracht

Samenwerken vergroot de aansluiting bij de bewoners, bezoekers en ondernemers. Samen met ondernemers, BAN en STEP promoten wij het centrum van Emmeloord en faciliteren we de organisatie van evenementen, promotie en marketing. Invoeren van de bedrijfsinvesteringszone in Emmeloord Centrum en inrichten van het werkproces met nieuwe stichting Centrummanagement Emmeloord versterkt dit.

Toelichting status activiteit

De Bedrijveninvesteringszone (BIZ) is operationeel. De stichting centrummanagement Emmeloord is opgericht. De eerste activiteiten van de nieuwe stichting zijn gestart.

02 - Versterken van de kwaliteit van het kernwinkelgebied

Een goede kwaliteit van de openbare ruimte draagt bij aan de aantrekkelijkheid van het centrum. Wij hebben daarbij aandacht voor de verkeersstructuur. Daarnaast zetten we in op het verplaatsen / toevoegen van verschillende woon- en winkelfuncties.

Toelichting status activiteit

De rotonde Espelerlaan/Koningin Julianastraat en Onder de Toren zijn aangelegd. De herinrichting van de Leeuwenkruising is gerealiseerd.
Er zijn marktuitvragen voor de locaties  voor een gebouw aan De Deel en in de omgeving van de Noordzijde, Kettingplein en De Boei voorbereid en toegewezen. Voor De Deel is een ontwerpplan gereed.