Jaarstukken 2018

Fysieke Leefomgeving

Ontwikkelen in de leefomgeving

3. Ontwikkelen in de leefomgeving

Deze pijler gaat over ruimtelijke ontwikkeling, grondexploitatie en wonen & bouwen. Noordoostpolder kent een bijzondere opbouw en inrichting. Vanaf de start is er ruimte voor ontwikkeling en die willen we ook blijven bieden! Wel met respect voor het bestaande.

Doelstelling

Een aantrekkelijke fysieke leefomgeving waarin ruimte is voor nieuwe initiatieven en lokaal maatwerk.

Reguliere bedrijfsvoering

Wettelijke taken
Het (laten) opstellen en actueel houden van bestemmingplannen (Wet Ruimtelijke ordening)
Gezien de vele verschillende wensen van bijvoorbeeld inwoners en bedrijven maken we flexibele bestemmingsplannen. Ook kunnen zij zelf een bestemmingsplan opstellen. Wij begeleiden en toetsen het dan. Zo kunnen we goed inspelen op de vraag vanuit de samenleving. Daarnaast actualiseren we jaarlijks een aantal bestemmingsplannen.

Vergunningen verlenen, toezicht houden en handhaven (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en Wet vergunningverlening, toezicht en handhaving)
Voor het bouwen van een bouwwerk en/of voor bedrijfsactiviteiten die mogelijke hinder voor mens en milieu kunnen veroorzaken is een vergunning nodig. De omgevingsvergunning is een vergunning voor bouwen, milieu, natuur en ruimte. Verleende vergunningen controleren wij. Ook houden wij toezicht op bijvoorbeeld bouwactiviteiten en handhaven wij waar nodig.

Actuele woonvisie (Woningwet)
In de woonvisie geeft de gemeente haar woonbeleid aan voor de komende jaren. Dit doet zij zo concreet mogelijk. De woonvisie is een belangrijk hulpmiddel om goede prestatieafspraken te maken met de woningcorporatie over hun bijdrage aan de woonopgave.

Prestatieafspraken maken met woningcorporaties (Woningwet)
Woningcorporaties brengen jaarlijks een bod uit op deze woonvisie. In dit bod schrijft de corporatie wat haar bijdrage is aan de uitvoering van het woonbeleid. Woningcorporaties richten zich met name op hun kerntaak: mensen met een laag inkomen kunnen goed en betaalbaar wonen. Op basis van dit bod maken de gemeente, de corporatie en huurdersvertegenwoordigers jaarlijks prestatieafspraken.

Geografische informatie op orde houden (Wet Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) en Wet Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT))
We houden geografische informatie bij, zodat die gebruikt kan worden voor besluiten en andere activiteiten. Dat doen wij met digitale plattegronden en luchtfoto’s. In 2018 verandert het systeem voor de audits. Dan zijn wij verplicht om jaarlijks een zelfaudit uit te voeren en met een vaste deadline. Dit is anders dan voorheen en kost meer tijd. Een tweede aandachtspunt voor 2018 is de komst van Lelystad Airport. Het maken van luchtfoto’s wordt dan lastiger. Over de polder loopt een naderings- en vertrekroute. Hiervoor gelden strikte eisen voor het maken van luchtfoto's in verband met het vliegverkeer.

Niet wettelijke reguliere werkzaamheden
Verlenen van startersleningen
De Starterslening biedt starters op de koopwoningmarkt de mogelijkheid om op een verantwoorde manier nét dat beetje extra te lenen. Hierdoor wordt dat ene speciale huis toch mogelijk. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de (eerste) hypotheek bij de bank.

Dorpen ondersteunen bij het uitvoering geven aan de dorpsvisies en de ontwikkelperspectieven
Met de dorpen zijn dorpsvisies opgesteld. Wij ondersteunen de dorpen bij de uitvoering daarvan. Bijvoorbeeld door cofinanciering bij LEADER subsidies. LEADER is een Europese subsidie voor projecten die de leefbaarheid verbeteren.

Bouw- en woonrijpmaken van woningbouwgronden en bedrijfsterreinen
Om nieuwe woonwijken of bedrijventerreinen te realiseren zorgt de gemeente voor het bouw- en indien nodig woonrijp maken van de terreinen. Ook legt zij bovenwijkse voorzieningen aan ten behoeve van bouwgrondcomplexen. De gemeente voert een actief grondbeleid.

Beleidskaders

• Nota Grondbeleid (2017)
• DNA voor de dorpen (2009)
• Verordening startersleningen Noordoostpolder (2011)
• Beleid arbeidsmigranten Noordoostpolder (2012)
• Structuurvisie Noordoostpolder 2025 (2013)
• DNA Emmeloord (2013)
• Uitvoeringslab Nagele (2013)
• Woonvisie Noordoostpolder 2.0: vernieuwing van binnenuit (2013)
• Programma LEADER 3 in Noordoostpolder (2016)
• Handhavingsbeleidsplan 2016-2019 (2016)
• Visienota Noordoostpolder energieneutraal (2017)
• Verordening duurzaamheidslening Noordoostpolder (2017)
• Prestatieafspraken Mercatus, Mooiland en Woonzorg Nederland (2017)

Portefeuillehouder(s)

W.C. Haagsma

M.B.W. Uitdewilligen