Jaarstukken 2018

Sociale Leefbaarheid

Speerpunten

Wat hebben we bereikt?

Speerpunt

Toelichting

01 - Cultuur voor iedereen

Cultuur is voor iedereen. Daarom willen wij dat elke inwoner van onze gemeente kennis kan nemen van cultuur. Wij investeren in kennismaking met en deelname aan cultuur ‘van onder af’. Dit betekent: via de jeugd. Zo investeren wij in het culturele leven van de toekomst en in persoonlijke ontwikkeling.

02 - Cultureel erfgoed behouden

Cultureel erfgoed vergroot de bewustwording van de historie. Wij willen het verhaal van de polder vertellen, om de bewustwording van onze lokale historie te vergroten. Daarom willen wij ons cultureel erfgoed behouden en daar meer aandacht voor vragen. In het bijzonder voor Werelderfgoed Schokland.

03 - Voorzien in Vastgoed voor cultuur en erfgoed

Culturele activiteiten gebruiken vastgoed. Bijvoorbeeld het muzisch centrum, de bibliotheek, het theater, of het toekomstige Werelderfgoedcentrum. In het kader van het project Voorzien in vastgoed, onderdeel Culturele accommodaties, worden de (on)mogelijkheden verder verkend en uitgewerkt in relatie tot de verzelfstandiging.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

01 - Cultuur voor iedereen

01 - Bevorderen amateurkunst

Amateurkunst willen wij bevorderen. Daarom geven wij incidentele subsidies voor publieksactiviteiten. Dat zijn subsidies op basis van de Regeling Culturele Subsidies. Er is een subsidiebudget van € 40.000 beschikbaar.

Toelichting status activiteit

In 2018 zijn de aanvragen van verenigingen, die voorheen waarderingssubsidie kregen, binnengekomen en verleend.  Met alle korpsen, culturele evenementen (Oord, Noppop, Grastival)  en andere subsidieaanvragers als La Mascotte, Prins te Paard en zang- en toneelverenigingen, is het beschikbare budget aan de krappe kant.

02 - Toezien op vorming Streekomroep Noordoostpolder - Urk

Urk FM en Luister 527 gaan samen de streekomroep Noordoostpolder vormen. Samen met gemeente Urk zien wij erop toe dat het lokale media-aanbod voldoende blijft. Dat wil zeggen: radio, interactieve website en (kabel)TV.

Toelichting status activiteit

Dit proces is voorlopig stil gezet. Pas na duidelijkheid over rijksmiddelen wordt verder gewerkt aan de  vorming van een streekomroep. Het rijk heeft hier vooralsnog geen besluit over genomen. In de tussentijd houden we de lokale omroep in stand, zodat gedane investeringen niet verloren gaan.

03 - Herijken subsidieafspraken Cultuurbedrijf

Eind 2018 eindigt de subsidieovereenkomst met het Cultuurbedrijf. Daarom wordt in 2018 een nieuwe overeenkomst gemaakt. In de nieuwe overeenkomst zal meer aandacht komen voor de gewenste maatschappelijke doelstellingen.

Toelichting status activiteit

Het opstellen van nieuwe afspraken liep parallel met het nieuwe subsidieproces en het interne proces van het Cultuurbedrijf voor een nieuw bedrijfsplan.  Gekozen is om in lijn met andere grote subsidie instellingen zoals de bibliotheek geen uitvoeringsovereenkomst meer op te stellen maar in de beschikking afspraken vast te leggen.

04 - Opstellen convenant Cultuureducatie

Basisonderwijs, gemeente en Cultuurbedrijf Noordoostpolder werken aan een Regionaal Cultuureducatieplan. In dat plan staat hoe het curriculum van de scholen wordt geborgd. Het gaat ook over de cofinanciering vanuit het onderwijs.

Toelichting status activiteit

Ondanks intensief overleg is het niet gelukt een gezamenlijke afspraak te maken over cultuureducatie.  Om hun moverende redenen zien schoolbesturen af van een convenant.  Dit betekent dat het Cultuurbedrijf voorlopig met afzonderlijke scholen afspraken blijft maken over cultuureducatie.

05 - Nieuw uitvoeringsplan Combinatiefunctionarissen maken

In 2018 wordt een nieuw Uitvoeringsplan Brede Impuls Combinatiefuncties 2019-2022 gemaakt. Meer dan in voorgaande periodes komt de focus op preventieve werking van bewegen en emotionele ontwikkeling. Hierbij past een andere verdeling tussen beweeg- en cultuurcoaches dan bij de huidige verdeling.

Toelichting status activiteit

Een nieuw uitvoeringsplan voor 2019-2022 is vastgesteld waarbij aangesloten is bij de beleidsdoelen van het Rijk.

02 - Cultureel erfgoed behouden

01 - Bewustwording van het cultureel erfgoed in Noordoostpolder vergroten

Cultureel erfgoed is monumenten, maar ook verhalen en bodemschatten. In 2018 vergroten wij de aandacht voor al deze vormen van erfgoed. Dat doen wij bijvoorbeeld door nieuwe monumenten aan te wijzen, nieuw archeologiebeleid te maken en projecten te steunen die het verhaal vertellen.

Toelichting status activiteit

We hebben in 2018 meerdere projecten gesteund die het verhaal van de polder vertellen. Eén van de projecten voor het vertellen van het verhaal was een zesdelige podcast van twee studenten. De podcast “land van melk en honing” gaat over de bijzondere geschiedenis van Noordoostpolder en Urk.

Een ander uniek item in 2018 was de opgraving van een groot zeegaand schip uit de 18e eeuw. Er zijn bijzondere vondsten gedaan en in het gemeentehuis is een expositie georganiseerd. De aandacht van het publiek en de pers voor de archeologische opgraving was boven verwachting. Het geeft aan dat de belangstelling voor erfgoed groeit en de bewustwording voor de eigen geschiedenis groter wordt.

In het najaar van 2018 heeft de raad het nieuwe archeologiebeleid vastgesteld. In 2019 gaan we verder met het proces om nieuwe monumenten aan te wijzen. Dat doen we samen met onze inwoners en betrokken partijen. Vervolgens passen we de monumentenlijst aan.

02 - Werelderfgoed Schokland ontwikkelen

Het Werelderfgoed Schokland is uniek erfgoed. Met bijzondere kansen en uitdagingen. Daarom besteden wij daar ook in 2018 weer extra aandacht aan. De realisatieovereenkomst Nieuwe Natuur wordt ondertekend. En er zijn verplichtingen vanuit Unesco. Er moet een nieuw managementplan worden gemaakt en een State of Conservation Report (SOC). Verder gaan wij door met het proces voor een Werelderfgoedcentrum. Dit betekent: het opstellen van een programma van eisen, uitzetten ontwerpopdracht, ZZL-aanvraag en het maken van een definitieve businesscase.

Toelichting status activiteit

Begin 2018 werd duidelijk dat er een haalbare businesscase was voor het project Nieuwe Natuur Schokland door een toezegging van het Rijk hier substantieel aan bij te dragen. Door de aanleg van Nieuwe Natuur kan het bijzondere werelderfgoed van Schokland worden behouden. In juli is de realisatieovereenkomst tussen provincie en gemeente en Stichting Flevo-landschap ondertekend. In de overeenkomst zijn de voorwaarden, zoals door de raad gesteld bij amendement, opgenomen. Daarnaast is een samenwerkingsovereenkomst met het Waterschap afgesloten waarin afspraken staan over het gebiedsproces dat er toe moet leiden dat het Waterschap een peilbesluit kan nemen en de gemeente een bestemmingsplanwijziging kan doorvoeren.  Er is een ZZL-aanvraag in de maak voor Nieuwe Natuur.
In een interactief proces met alle betrokkenen in het gebied wordt gewerkt aan een nieuw managementplan voor UNESCO.

03 - Voorzien in Vastgoed voor cultuur en erfgoed

01 - Scenariokeuze huisvesting Cultuurbedrijf

In 2018 wordt de scenariokeuze huisvesting cultuurbedrijf verder voorbereid en uitgewerkt.

Toelichting status activiteit

Cultuurbedrijf NOP en FlevoMeer Bibliotheek hebben zich tijdens de collegevorming voorjaar 2018 tot het nieuwe  college gewend. Zij zien veel inhoudelijke programmatische voordelen als zij samen in één gebouw zouden werken. Daarmee is de vraag voorgelegd of de verkenning naar de (ver)nieuwbouw van de cultuurhuisvesting op de plek van Theater ’t Voorhuys inhoudelijk kan worden verbreed met een onderzoek naar samenwerking in één cultuurgebouw waar zowel het Cultuurbedrijf als FlevoMeer Bibliotheek onderdeel van uit kan maken.
Het college heeft eind 2018 een bureau ingeschakeld die samen met gemeente, bibliotheek en Cultuurbedrijf een inhoudelijke verkenning doen naar maatschappelijke en culturele programmering in zo’n (her)nieuw(d) gebouw, met de vraag om ook te zoeken naar andere maatschappelijke en culturele functies die daarin kunnen worden meegenomen. Na deze verkenning kan dan in de tweede helft van 2019 een haalbaarheidsstudie gestart worden op basis van een Programma van Eisen inzake vierkante meters, kosten en dergelijke.

02 - Programma van eisen maken voor het Werelderfgoedcentrum

In 2018 wordt een programma van eisen gemaakt voor het Werelderfgoedcentrum.

Toelichting status activiteit

De planning voor een nieuw Werelderfgoedcentrum Schokland is afhankelijk van de planning van Nieuwe Natuur Schokland. Als er een peilbesluit is genomen kan het bestemmingsplan opgesteld worden. Daarna kan een definitief besluit genomen worden over de realisatie van een Werelderfgoedcentrum. Voor die tijd worden wel voorbereidingen getroffen. Verwachting is dat in 2021 een peilbesluit genomen kan worden. Hierop is de planning van het WEC ook afgestemd.