Jaarstukken 2018

Krachtig Noordoostpolder

Speerpunten

Wat hebben we bereikt?

Speerpunt

Toelichting

01 - Vitale samenleving

We benutten het zelf oplossend vermogen van de samenleving. Daarbij stimuleren wij vitale inwoners om activiteiten te organiseren voor meer kwetsbare inwoners.  Inwoners nemen eigen verantwoordelijkheid. Zij zijn oplossingsgericht, signaleren wat nodig is en zetten zich in voor anderen. De gemeente ondersteunt  oplossingen die passen bij de samenleving.  De gemeente zorgt voor een gevarieerd aanbod van eenvoudig toegankelijke voorzieningen.

02 - Initiatieven uit de samenleving

We gaan uit van de kracht van de samenleving. De gemeente werkt samen met inwoners, (maatschappelijke) organisaties, ondernemers. Realistische initiatieven kunnen worden uitgevoerd.

03 - Effectief sociaal team

Met een effectief sociaal team voelen inwoners met een hulpvraag zich gehoord, gezien en begrepen. En krijgen zij hulp/steun die past in de context van de inwoner.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

01 - Vitale samenleving

01 - Stimuleren gezonde leefstijl

De Rijksoverheid wil dat mensen zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven. Bijvoorbeeld door het bevorderen van een gezonde leefstijl, een gezonde leefomgeving en vaccinatieprogramma’s. Ook gemeenten, zorgverzekeraars, zorgverleners, scholen en bedrijven moeten daaraan bijdragen. We faciliteren dat inwoners met een gezondheidsachterstand worden opgespoord. Deze mensen hebben vaak schulden. Na het opsporen begeleiden wij hen om verbetering in hun leefsituatie en uiteindelijk in hun gezondheid te bereiken. Wij maken daarbij gebruik van het stimuleringsprogramma Gezond in de stad (GIDS).

Toelichting status activiteit

Het project Toekomstgids richt zich op gezinnen met thuiswonende kinderen van 0-12 jaar die opgroeien in armoede. In 2018 zijn 15 gezinnen gekoppeld aan een toekomstgids.

02 - Voorkomen en verminderen van middelengebruik en verslaving

Middelengebruik en verslaving dragen bij aan een ongezonde leefstijl en leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Voorkomen is beter dan genezen. Bij jeugd is de grootste gezondheidswinst te behalen. Tijdens je jeugd wordt de basis gelegd voor de gezondheid voor de rest van het leven.

We stimuleren maatschappelijke partners om tijdens hun reguliere werkzaamheden aandacht te geven aan de problematiek van ongewenst alcohol- en drugsgebruik en game- en gokverslaving. Hiervoor voeren we gesprekken en nemen we dit op in subsidie-afspraken.

Toelichting status activiteit

Het voorkomen van overmatig middelen gebruik en verslaving bij met name jongeren blijft een aandachtspunt. De focus ligt op preventieactiviteiten door voorlichtingsactiviteiten op scholen.

03 - Signaleren dementieproblematiek

Mensen wonen langer zelfstandig. Daarbij hoort passende ketenzorg/hulp. Naast signaleren van dementie ook voldoende (mantel)zorg ondersteuning bieden in de leefomgeving van de oudere inwoners. Zoals het stimuleren kleinschalige dagopvang/dagbesteding en faciliteren oplossingen in de wijk. Daarnaast moeten woonzorgvoorzieningen op peil gehouden worden. Zo kunnen ouderen op intramurale zorg terugvallen als dat nodig is. Dit is een belangrijk onderwerp in het forum wonen met zorg. In het forum nemen de verschillende woonzorginstellingen deel.

Toelichting status activiteit

We zitten het forum voor wonen en zorg tweejaarlijks voor. Binnen de strategische raadsagenda wordt na een gezamenlijke voorverkenning nu ook het thema ouderen verder uitgediept.

04 - Subsidiëren op resultaat

Het subsidiebeleid gaat uit van partnerschap, vertrouwen en het sturen op resultaten. De mate van sturing hangt af van het type organisatie en de omvang van de ondersteuning/maatschappelijke inzet. Vrijwilligersorganisaties krijgen veel ruimte. Met professionele organisaties sturen wij op resultaten. De gemeente bepaalt richting. Organisaties doen een voorstel hoe zij hier een bijdrage aan leveren. Wij gaan en blijven hierover met hun in gesprek en spelen in op maatschappelijke ontwikkelingen.

Toelichting status activiteit

Het nieuwe subsidiebeleid (2017) wordt steeds verder geïmplementeerd. Zo zijn de subsidies voor 2019 tot € 10.000 verleend bij vaststelling aan vrijwilligersorganisaties. Voor professionele organisaties met een subsidie van meer dan € 20.000 zijn afspraken gemaakt over de te bereiken maatschappelijke effecten. Deze maatschappelijke effecten zijn in de verlening 2018 voor de eerste keer opgenomen en zijn in de verlening 2019 verder aangescherpt. Deze effecten worden nu per organisatie bepaald. De stip op de horizon is dat maatschappelijke partners gezamenlijk bijdragen en verantwoordelijk zijn aan een maatschappelijk effect.
Hierbij bepaalt de gemeente wat de effecten moeten zijn, de organisatie bepaalt het hoe. Afhankelijk van de activiteiten en de hoogte van de subsidie vinden kwartaalgesprekken plaats en kan worden bijgesteld. Ook zijn er afspraken gemaakt over de monitoring en verantwoording. Het gaat dan om klantervaringsonderzoeken, registreren en meten van telbare prestaties en storytelling. Een overzicht van de subsidieverlening 2018 is opgenomen in deze jaarrekening.

02 - Initiatieven uit de samenleving

01 - Luisteren naar de behoeften vanuit de samenleving

Inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers uit Noordoostpolder gaan samen met de gemeente aan de slag. Organisaties en instellingen krijgen meer ruimte en inwoners varen mee op eigen kracht. De gemeente verbindt, faciliteert en sluit aan. De dorpen en de wijken zijn de speelvelden waar de actie is. We stimuleren maatschappelijke initiatieven en faciliteren goede ideeën vanuit de samenleving.ze samenleving.

Toelichting status activiteit

Er zijn diverse initiatieven vanuit organisaties en inwoners waar de gemeente bij aansluit op basis van de behoefte.

02 - Benutten van informele zorg

In de samenleving wordt er steeds meer een beroep gedaan op het sociale netwerk van mensen. Niet langer is alleen de overheid aan zet. Familie, buren en vrienden kijken of ze burenhulp kunnen bieden. De formele zorg sluit hierop aan en werkt met deze informele zorg samen. De uitdagingen en kansen hebben de komende jaren onze aandacht.

Wij stimuleren inwoners die daartoe in staat en bereid zijn tot vrijwilligerswerk. Daarnaast brengen we de behoefte van mantelzorg in kaart. En we faciliteren en verbinden van informele netwerken in de dorpen, buurten en wijken.

Toelichting status activiteit

Betreft een reguliere taak van Carrefour welke conform werkplan wordt uitgevoerd. Als gemeente stimuleren en faciliteren we bewonersinitiatieven.

03 - Effectief sociaal team

01 - Doorontwikkelen sociale teams

Inwoners met een hulpvraag kunnen terecht bij het sociaal team. De resultaten van de evaluatie gebruiken wij bij de doorontwikkeling. De nadruk komt weer te liggen op preventie. De teams zoeken samen met inwoners welke passende ondersteuning mogelijk is binnen generalistisch werken. Na de evaluatie hebben de bestuurders uitgangspunten opgesteld. Dat waren de bestuurders van alle betrokken organisaties (GGD, Carrefour, ZONL en gemeente).

Daarnaast is een meerjarenplan gemaakt. De uitvoering van het meerjarenplan start 1-1-2018. In het plan staan de volgende onderwerpen:

  • minder bureaucratie, meer daadkracht en investeren in preventieve aanpak bij hulpvragen;
  • eenvoudige toegang;
  • toegankelijke algemene oplossingen waardoor het beroep op maatwerkoplossingen afneemt;
  • adequate ondersteuning bij vragen over zorg en ondersteuning, passend bij de leefroutes van de inwoner.

Toelichting status activiteit

De sociale teams zijn op 1 september 2018 gestart met de nieuwe manier van werken. De teams gaan werken volgens ‘De Nieuwe Route:’ de inwoner met een hulpvraag maakt, samen met zijn omgeving en de medewerker van Sociaal Team NOP, een plan waardoor de inwoner weer mee kan doen. De overgang van de oude naar de nieuwe teams vindt gefaseerd plaats. De eerste ervaringen met het opstellen van een familiegroepsplan volgens de Nieuwe Route zijn positief. STAPP, de digitale applicatie die het werk van het sociaal team ondersteunt is aangekocht.